Grooming til stævne

 

Der findes alverdens plejeprodukter til heste, så det kan være svært at finde ud af, hvad man skal bruge, hvornår og hvorfor. Derfor vil jeg dele nogle af mine grooming favoritter med tips og billeder :)

Stævnedagen starter altid med, at hesten skal i bad. Det er måske nemmest, at vaske hesten dagen inden - men jeg kan bedst lide, at de kan komme lidt på fold om morgenen. På den måde, så bliver dagen forhåbentlig mindre stressende for hesten, når de har været lidt ude og røre sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er en god ide, at bruge en shampoo specielt udviklet til heste, også selvom de ofte er dyrere end almindelige shampooprodukter. Shampoo udviklet til heste har en særlig ph værdi, som er lidt højere end en shampoo til mennesker. Det kan være skadeligt for hestens hud og den naturlige flora, at bruge sæbe eller shampoo, der ikke er beregnet til heste.

Jeg vasker altid med en stor blød svamp og lunken vand, og her med shampoo fra Carr & Day & Martin.

Jeg benyttede en shampoo til røde heste, der hedder Carr & Day & Martin Colour Enhancing shampoo, som er en speciel shampoo, der fremhæver den naturlige farve og glans i pelsen. Den anvender jeg også til man og hale, og det giver en super fin glans.

Dicaprio har 4 hvide sokker, hvilket er så fint, når de er helt hvide, men det skal der arbejdes for ;)

Derfor er det uundværligt med en shampoo beregnet til hvid pels. Jeg bruger Carr & Day & Martin Gallop Stain Removing shampoo, som er en blålig shampoo, der effektivt fjerner snavs og pletter fra hvid pels. Den er fantastisk, og samtidigt er den mild for hestens pels og hud.

De blev rigtige fine og helt hvide :)

 

Til sidst skrabes hesten over med en svedskraber og evt. tørres med håndklæder. Dicaprio kom i solarie for at blive hurtigere tør og for ikke at blive kold.

Når hovene er rene, så kan man pleje dem med en hovolie, men det giver for det meste ikke en shiny effekt. Hvis man derimod ønsker flotte shiny hove, så kan man bruge ”Paint It Clear”, som er et helt nyt produkt fra NAF.

Det er en hovlak, der tilfører den lyse hov ekstra flot glans (findes også til mørke hove). Hovlakken slides af efter 1-2 dage, så glansen kan stadig ses inde på stævnebanen. På billedet nedenfor har jeg brugt ”Paint It Clear” på den hov til højre, og man kan se, at den skinner mere end den til venstre. Effekten bliver endnu flottere udendørs.

Carr & Day & Martin har lavet nogle virkelig smarte spray flasker med blandt andet showshine. Flasken har et helt nyt spraysystem, der også virker, hvis flasken holdes på hovedet. Den sprayer med helt små fine dråber og med et bredere spraymønster, som giver en mere jævn finish. Samtidigt er den lydsvag, hvilket gør det nemmere at bruge på sensitive heste. Ret stort plus. Det pink flaske er simpelthen min ynglings showshine.

Der er 4 forskellige plejeprodukter til pelsen, og det kan være lidt svært at finde ud af, hvad forskellen er, så det gennemgår jeg lige her:

 • Den pink spray (Mane & Tail Conditioner) er en showhine, som jeg bruger både til stævner og til daglig. Den er fast inventar blandt mine striglere. Den er virkelig god og gør det super nemt at rede halen. Jeg bruger den også til hestens krop og ben.
 • Den grønne spray (Stainmaster – Green Spot & Stain Remover) er en speciel tørshampoo. Yes – en tørshampoo til heste – genialt! Den er rigtig smart, hvis man ikke har adgang til et vandspiltov eller lunkent vand om vinteren - eller hvis man bare har travlt. Den fjerner sved, pletter og anden snavs fra pelsen. Jeg bruger den som ”pletfjerner”, hvis der fx er kommet snavs på de nyvaskede hvide sokker i boksen. Den er også rigtig fin til rengøring af hovedet/hvid blis, hvis man har svært ved at vaske hesten med vand i hovedet. Den er så nem at bruge, og tørres blot af med en klud eller håndklæde.
 • Den lilla spray (Dreamcoat – The Ultimate Coat Finish) er den ultimative konkurrence (finish) spray. Den giver hesten en flot og glansfuld pels, som fremhæver hestens muskulatur. Jeg anvender den som den sidste finish inden man tager afsted.
 • Den blå spray (Coat Shine Conditioner) har jeg ikke brugt til stævnet, men den er god den daglige pasning af hestens pels. Coat Shine giver glans til pelsen, men samtidig modvirker den pletter og snavs fra folden og boksen, hvilket gør det nemmere at strigle i hverdagen.

Så blev det tid til at flette...

Yes - det havde jeg så ikke glædet mig til… For jeg kom til at klippe noget af manen af, da jeg skulle klippe Dicaprio på kroppen tidligere på året. Det ser ikke særlig pænt ud, og ret svært at flette med al det korte strithår. Ups.

NAF har lavet et nyt produkt, der hedder ”Braid It Up”, som er et stylingsprodukt, der skulle gøre det nemmere at lave flotte fletninger. Det skulle da lige afprøves. Man sprøjter produktet direkte i manen, og reder manen ud bagefter. Resultatet blev således:

Jeg blev selv rimelig overrasket over resultatet - perfekt man - tjek. Manen ser pludselig rigtig fin ud, og var nem at flette. Når man er færdig med at flette, kan man lige spraye lidt ekstra ”Braid It Up” på fletningerne for at holde dem på plads. Det giver glans og holdbare fletninger.

Til sidst brugte jeg NAF ”Oil It Well” (som minder om en babyolie), der virker som en super shine til hovedet og hals. Olien er dog mindre fedtet end en normal babyolie, så den tiltrækker ikke støv på samme måde. Olien fungerer som en highlighter, der fremhæver hestens udtryk i hovedet. Jeg elsker at bruge olie til heste med sorte/mørke muler - det blir så fint. Leo har meget hvidt i hovedet, så olien er ikke ligeså tydelig, som på en mørk hest.

 

 Pudsning af udstyr

Inden et stævne, så bliver udstyret pudset grundigt, så det ser rent og blankt ud. Men det skal også være forholdsvist nemt og hurtigt at ordne. Der skal helst ikke gå for mange timer med det der pudsning :)

Jeg renser udstyret et par gange om ugen med Belvoir Tack Cleaner Step 1 efter ridning. Det tager ingen tid – og det gør det meget nemmere at pudse til et stævne eller andet, når det er forholdsvis rent i forvejen.

Her er brugt 4 forskellige produkter, samt svamp, klud og håndklæde. (Det færdige resultat kan ses nederst)

 1. Belvoir Tack Cleaner Step 1Den er lige mig - fordi den er så nem og hurtig at bruge :) Det er en super smart sæbe på spray. Jeg bruger den både til daglig og til stævner. Samtidigt er den smart, fordi den ikke efterlader sæbeskum i syninger mm. Jeg bruger aldrig en almindelig sæbe til sadlen, da det er svært at fjerne alle skumrester. Belvoir Tack Cleaner sprøjter man bare direkte sit udstyr, lader det sidde lidt og derefter tørrer det af. Nemt!
 2. Belvoir Tack Conditioner Step 2 – Denne spray bruges efter Tack Cleaner Step 1. Den blødgør og beskytter læderet, samt giver en fin glans. Dette produkt bruges altid først, når læderet er rengjort. Man sprayer et jævnt lag på udstyret, og jeg bruger derefter en svamp til at gnide det ind i læderet, og herefter tørrer overskydende rester af produktet af med en klud.   

Hvis læderet skal have lidt ekstra luksus pleje eller glans (fx til stævne), så benytter jeg også de to næste produkter.

  3. Brilliant lædercreme – Bruger jeg de steder på læderet, hvor det ser lidt tørt ud, og det trænger til ekstra pleje. Fx gjordstropper og tøjler. Den nærer det i dybden, og efterlader læderet blødt og smidigt.

  4. Brilliant læderolie – Den brugte jeg flittigt denne gang, der gik helt sport i at få sadlen og trensen til at se nyt og skinnende ud. Den får læderet til at se meget glansfuldt ud. Jeg brugte den, som en sidste finish. Dog ikke i selve sædet på sadlen, men udelukkende på de steder, hvor den skal skinne ekstra. DONE :)

   

   

   


  Skriv en kommentar

  Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes inden de udgives

  Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.


  You may also like

  Se alle
  Example blog post
  Example blog post
  Example blog post