Forfangenhed

En lidelse, der har ramt mange heste og ponyer i år, men hvad er det og hvad kan vi gøre for at undgå det?

Det sætter vi focus på her, da Noble Rides maskot Bailey også blev ramt, men nu er helt raskmeldt igen. Hans historie vil vi gerne dele med vores bloglæsere for at andre forhåbentligt kan undgå sygdommen.

Bailey var som så mange andre ponyer meget trivelig, da han ankom hos os i maj måned. Græsset var grønt og væltede op af jorden netop på dette tidspunkt pga. varmen. Bailey var indgræsset derfra hvor han kom, men den øgede græsmængde og hans overvægt resulterede i, at han allerede efter 3 uger en dag var hårdt ramt af forfangenhed. Han havde meget ondt i forbenene, lagde vægten bagud, og var ikke meget for at bevæge sig over hårde overflader. Puls kunne mærkes på begge sider af koden. 

Dyrlægen blev tilkaldt og kunne desværre bekræfte vores bange anelser, Bailey var forfangen. Han blev smertestillet, fik taget forskoene af og sat i en boks med dyb blød strøelse.

For at lindre brugte vi Le Mieux kølegamasher, derefter at have ligget i blød i 2 timer, køler i ca 10 timer. De er virkelig nemme at have med at gøre og virker igen og igen.

Herefter blev der dømt boksro, for at skåne hovene og streng diæt for at få ham til at tabe sig. Bailey er en 2'er pony og blev tildelt 4 kg. frøgræs/tørt hø, 1kg halm og 1 Pavo Summerfit bar om dagen.

Den mest almindelige årsag til forfangenhed er overvægt kombineret med øget sukker indtag, som netop er i det sprøde forårsgræs. Når sygdommen skal helbredes er det nærliggende at skære kraftigt ned på foderet, men det er her super vigtigt, at huske at hesten eller ponyen skal være fuldt dækket ind med vitaminer og mineraler for at kunne restituere. Til det formål brugte vi Pavos Summerfit, som er en velsmagende vitaminbar, der giver alle de vitaminer hesten har brug for, uden at indeholde kalorier.

Forfangenhed er en betændelsestilstand imellem læderhudsvæggen og hovkapslen, og for at fjerne den hurtigt blev Bailey tildelt Pro Flame Aid fra High Form, et australsk proinflamatiorisk urtepulver, der i modsætning til antiinflamatoriske produkter opspeeder processen og opsætter glutationen i kroppen. Kroppens egen evne til at ophele og restituere. 

Allerede efter en uge var der klar bedring i Baileys tilstand og efter yderligere en periode med boksro, begyndte han at komme ud på jordfold. I starten er det meget vigtigt at passe på at hesten eller ponyen ikke spæner rundt af glæde over endelig at være kommet ud igen, da hoven stadig kan være meget skrøbelig.

Her to måneder efter er Bailey nu så slank, at han er tilbage på græsset, dog med en mundkurv.

For at passe godt på ham får han nu hver dag 2 skefulde NAF Laminaze i sit diæt foder. Tilskuddet indeholder aminosyrer der renser ud i de bakterier, man mistænker kan starte en forfangenhed. Har man én gang set en forfangen hest, er det det sidste man ønsker at se igen.

Alle de brugte produkter kan selvfølgelig købes her på siden.

 


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes inden de udgives

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.


You may also like

Se alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post